kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - SPONSOROWANE

Przyprawy, które warto mieć w kuchni

Kuchnia bez przypraw jest nijaka, gdyż walory smakowe wielu potraw wydobywają właśnie te produkty. Najbardziej cenione i wysokiej jakości są przyprawy pochodzenia naturalnego, które nie zawierają w swoim składzie sztucznych barwników, ulepszaczy i tego typu komponentów. Przekonaj się, jakie zioła można określić mianem podstawowych. Dobierz idealnie przyprawy do mięs, ryb, warzyw oraz poznaj te uniwersalne!

1. Przyprawy i zioła, które musisz mieć u siebie w kuchni
2. Przyprawy do mięs, ryb i warzyw
3. Uniwersalne przyprawy, których nie może zabraknąć w kuchni

Przyprawy i zioła, które musisz mieć u siebie w kuchni

Podstawą polskiej kuchni jest niewątpliwie liść laurowy, lubczyk oraz ziele angielskie. To najlepsza kompozycja do ugotowania rosołu czy innego, smacznego wywaru. Wśród przypraw należy wymienić również: sól, pieprz, cynamon, imbir, kolendra, papryka. Warto podkreślić, że w przypadku soli, pieprzu oraz papryki na rynku można znaleźć kilka wariantów tej przyprawy. Dzięki temu każdy znajdzie odpowiedni produkt dla siebie oraz własnych kubków smakowych. Kuchnię warto także zaopatrzyć w zioła, takie jak: majeranek, tymianek, oregano, bazylia, cząber, estragon, mięta, koper, pietruszka, szczypiorek i znacznie więcej. Propozycji przypraw i ziół jest sporo, jednocześnie niejednokrotnie dostępne są już jako gotowe mieszkanki do mięs, ryb czy warzyw. To idealnie dobrana kompozycja, która znacząco ułatwia przygotowanie ulubionych potraw. Należy także zauważyć, że taką mieszankę można stworzyć samodzielnie. W tym celu warto wybrać swoje ulubione zioła i przyprawy, następnie je połączyć.

Przyprawy do mięs, ryb i warzyw

W przypadku mięsa należy uwzględnić jego rodzaj, niemniej istnieją uniwersalne przyprawy. Sprawdzą się one zarówno w przypadku drobiu, jak i pozostałych typów. Wśród tych przypraw należy wymienić: sól, pieprz, paprykę, czosnek i cebulę (w formie surowej, jak i granulowanej) oraz liść laurowy. Walory smakowe drobiu warto wzmocnić wybierając również: curry, bazylię, gałkę muszkatołową, miętę, szafran, czy kolendrę. W przypadku ryb najlepiej sprawdzą się następujące przyprawy: estragon, papryka, cebula granulowana, pietruszka, mięta, liść laurowy, pieprz cayenne, tymianek, kurkuma, szałwia, a także koper włoski. Potrawy z warzyw poza solą oraz pieprzem warto doprawić również:  gałkę muszkatołową, chili, kurkumę, cynamon oraz zioła. W tym przypadku najlepszą propozycją są właśnie one, czyli: natka pietruszki, kolendra, bazylia, mięta, cząber, rozmaryn, pietruszka, a nawet suszony koper. 

Uniwersalne przyprawy, których nie może zabraknąć w kuchni

Coraz częściej idzie znaleźć uniwersalne przyprawy, które charakteryzują się dobrym składem oraz niewielką ilością soli. Zatem zawierają one naturalną mieszankę suszonych warzyw oraz ziół, które potrafią bardzo ciekawie uzupełnić walory smakowe przygotowywanej potrawy. Dlatego w składzie uniwersalnej przyprawy można znaleźć: pasternak, pietruszkę, marchew, cebulę, nać pietruszki, korzeń lubczyka oraz suszone, zielone zioła. Jej użycie powoduje, że potrawa zyskuje piękny i intensywny kolor. Jest to uzależnione od kurkumy, którą również można znaleźć w tych przyprawach. Uniwersalną przyprawę warto dodać do rosołu oraz innych zup, a także przygotowując kurczaka z piekarnika, paprykę faszerowaną lub warzywa z patelni. Wybierz przyprawę wysokiej jakości, w któej składzie znajdują się tylko naturalne komponenty. To gwarancja smaku, jak i zdrowia. Przyprawy mają znaczenie w każdej kuchni, więc sięgnij po nie i Ty!