Mięso jest niezastąpionym źródłem białka, witamin i innych mikroelementów. Czy warto je jeść, a jeżeli tak to jakie? Na co zwrócić uwagę, wybierając mięso podczas zakupów?
1. Mięso to jedna z podstawowych grup żywności w diecie
2. Surowe mięso – jak je przechowywać, aby nie traciło na jakości?
3. Jedzenie mięsa – jakie ma zalety?
4. Jedzenie mięsa – jak często się na nie decydować?
5. Mięso drobiowe czy mięso czerwone – które jest zdrowsze?
6. Kto powinien ograniczyć ilość spożywanego mięsa?
MIĘSO TO JEDNA Z PODSTAWOWYCH GRUP ŻYWNOŚCI W DIECIE
Nie da się ukryć, że mięso, podroby i produkty pochodzenia zwierzęcego to jedna z istotnych grup produktów, która powinna znaleźć się w każdej zbilansowanej, podstawowej diecie. Dostarcza nam ono przede wszystkim białka, które jest istotnym składnikiem pozwalającym naszemu organizmowi na prawidłowe funkcjonowanie. W dobrej jakości mięsie znajdziemy również wiele witamin i mikroelementów, jak żelazo, cynk, witaminy z grupy B czy niacyny. Jeżeli nie mamy przeciwwskazań do jego spożywania i nie leży to poza naszymi żywieniowymi wyborami, warto jest włączyć je do swoich posiłków – dzięki temu obniżymy ich kaloryczność, a jednocześnie podniesiemy wartość, jaką będą miały dla naszego ciała.
SUROWE MIĘSO – JAK JE PRZECHOWYWAĆ, ABY NIE TRACIŁO NA JAKOŚCI?
Aby mięso zachowywało swoją świeżość i wartości odżywcze, powinniśmy nie tylko wybierać te najlepszej jakości, ale również odpowiednio je przechowywać. Surowe mięso wołowe należy trzymać w lodówce, w temperaturze między 2 a 7 stopni. Większą porcję możemy przechować dłużej, niż tę pokrojoną na małe kawałki. W przypadku wieprzowiny najlepszym wyborem jest również lodówka i temperatura na poziomie 2 stopni. Z kolei mięso drobiowe najlepiej przetrzymamy w temperaturze od 0 do 4 stopni, przy czym porcje bez kości są w stanie zachować świeżość zauważalnie dłużej, niż te z kością w środku.
JEDZENIE MIĘSA – JAKIE MA ZALETY?
Mięso posiada istotne dla nas składniki odżywcze, które pozwalają nam lepiej komponować swoje posiłki, a także są istotnym budulcem dla naszego organizmu. Jego największą zaletą jest obecność dużej ilości dobrze przyswajalnego białka, którego potrzebujemy do regeneracji naszych własnych mięśni. W zależności od rodzaju mięsa może być go mniej lub więcej, podobnie jak w przypadku kalorii. Jeżeli staramy się ograniczać ich spożycie, lepiej zdecydować się na mięso drobiowe, dobrą opcją będzie również chuda wołowina. Dzięki wysokiej zawartości białka w mięsie jest ono również bardzo sycące, ponieważ nasz organizm musi wykorzystać więcej energii do jego spalenia, niż otrzymał w posiłku i zajmuje mu to więcej czasu, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni.
JEDZENIE MIĘSA – JAK CZĘSTO SIĘ NA NIE DECYDOWAĆ?
Podobnie jak każda inna grupa produktów, także te pochodzące od zwierząt w nadmiarze będą nam szkodzić. Jeżeli lubimy mięso, zadbajmy o to aby było ono wysokiej jakości i pojawiało się na naszych talerzach w oprawie odpowiedniej ilości warzyw i innych różności. Warto również zwrócić uwagę na to, jak je przygotowujemy – jeżeli lubimy mięso smażyć, warto ograniczyć jego ilość spożywaną w tygodniu lub zamienić ten sposób na inną, zdrowszą formę obróbki cieplnej, jak pieczenie czy duszenie. Co więcej warto również zwrócić uwagę na to, jaki konkretnie produkt wybieramy. Czerwone mięso, szczególnie to z wysoką zawartością tłuszczu jest niewskazane dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi, w szczególności dotyczącymi układu krwionośnego, a także tych z nas, którzy starają się zgubić zbędne kilogramy. Jeżeli znajdujemy się w takim położeniu, a nie chcemy całkowicie rezygnować z jego spożycia, warto wybierać chude jego odmiany, jak na przykład dobrej jakości niskotłuszczowa wołowina. Alternatywą może być również mięso z kurczaka, które jest delikatne, chude i możemy sobie na nie częściej pozwolić.
Mięso drobiowe czy mięso czerwone – które jest zdrowsze?
Wybierając mięso na nasz stół zwykle mamy możliwość skorzystać z wielu opcji. Pewnym jest, że przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby był to produkt wysokiej jakości, pochodzący z dobrego miejsca, jak na przykład supermarket online – dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie brakuje mu wartości odżywczych, jak i że zostało wyprodukowane w godnych warunkach. Nie da się ukryć, że zdrowszym wyborem są chude gatunki mięsa, jak chociażby drób (poza kaczką i gęsią), cielęcina czy dziczyzna.
KTO POWINIEN OGRANICZYĆ ILOŚĆ SPOŻYWANEGO MIĘSA?
Chociaż spożycie mięsa niesie ze sobą wiele korzyści, ma również swoje wady i kontrowersje. Jego ograniczanie w diecie jest naszą indywidualną decyzją, jednak zdecydowanie powinniśmy ją podjąć, jeżeli na drugiej stronie szali stoi nasze zdrowie. Jedzenie mięsa zbyt często lub nie dbanie o jego jakość może znacząco odbić się na naszej kondycji, a nawet przyczynić do rozwoju choroby. Z drugiej strony wybieranie go rzadziej, ale za to o wiele lepszej klasy będzie miało na nas wpływ dokładnie odwrotny. Coraz częściej decydujemy się na ten krok również ze względu na zasady moralne, co niesie ze sobą korzyści zarówno dla nas samych, jak i dla świata – wybieranie lepszej jakości mięsa ogranicza popyt na to najtańsze, którego produkcja często pozostawia wiele do życzenia.