COPA KARTOFLANA
składniki
- 1 kg ziemniaków
- 12 sztuk śliwek węgierek
- masło lub smalec
- 2 łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- cukier do posypania
przygotowanie
Obrane ziemniaki potrzeć na tarce lub przy pomocy urządzenia, dodać mąkę i sól; śliwki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Bardzo dokładnie wysmarować naczynie żaroodporne dość grubą warstwą masła lub smalcu. Umieścić w naczyniu masę ziemniaczaną, na wierzchu ułożyć śliwki przekrojoną częścią do dołu. Zapiekać w piekarniku o temperaturze około 170 - 190 stopni przez około 75 minut. Kroić na podłużne porcje, podawać obficie posypane cukrem.


tak na marginesie
Połączenie zapiekanej masy ziemniaczanej ze śliwkami może wydawać się ryzykowne; dla ludzi, którzy lubią ziemniaki będzie to jednak prawdziwy rarytas przypominający nieco w smaku knedle w cieście z mąki ziemniaczanej. Niegdyś było to typowe danie serwowane rodzinie na jesień, gdy pod dostatkiem było i świeżych kartofli, i zerwanych w sadzie śliwek.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy