Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - placki ziemniaczane na blasze

PLACKI ZIEMNIACZANE NA BLASZE

składniki:

- 1 kilogram ziemniaków
- 3 jajka
- 50 dag mąki
- 250 ml oleju
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie:

Ziemniaki utrzeć na tarce lub w urządzeniu mechanicznym i odlać z nich sok, dodać jaja, sól i pieprz, wymieszać. Smażyć na kuchennym piecu węglowym lub przygotowanej blasze bez tłuszczu do uzyskania ciemnego koloru.

tak na marginesie:

W odróżnieniu od placków smażonych na oleju, placki na blasze nie nadają się do spożywania na zimno. Dawne gospodynie podczas przygotowywania tej potrawy układały placki kolejno jeden na drugim (w miarę smażenia) przekładając je albo masłem (zwyczaj ten pochodzi z Beskidów), albo - typowo po śląsku - smalcem lub wytopioną słoniną. Dzisiejszy prawdziwy miłośnik placków powinien - w dobie wszechobecnych kuchni gazowych i elektrycznych - poświęcić jedną patelnię tylko na beztłuszczowe, tradycyjne placki na blasze.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików