kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - SŁOWNIK

A

ajlauf – zupa z lanymi kluskami
ajmer - wiadro
ajnbryna – zasmażka
amlary - czeresnie
ańtopf - zupa jednodaniowa
apfelmus - mus jabłkowy
apfelzina - pomarańcza
aprikołza - morela
ausgus - zlew

B

bajs - kęs
bania – dynia
barches - słodka bułka
biksa - puszka
biyr - piwo
blumkol – kalafior
bombony - cukierki
bonkawa - kawa ziarnista
bonclok - naczynie ceramiczne
brathering - opiekany śledź w occie
bratkartofle - smażone ziemniaki
bratrura - piekarnik
brotbiksa – pojemnik na chleb
buchty - kluski na parze
byfyj - kredens
bylag - wypełnienie kanapki
bysztek – sztućce

C

cedzitko - sitko
chałpa - dom
chlyb - chleb
cielok - cielę
cwibak - suchary
cwibla – cebula

Ć

ćwikła - burak

D

dekiel - pokrywa, wieczko
dymfer – duży garnek
dziady - jeżyny

E

erteple - ziemiaki

F

fazan – bażant
fet - tłuszcz, słonina, smalec
fladynbrod - podpłomyk
flaszka - butelka
flaszynefner - otwieracz do butelek
frup - korek
funt - 0,5 kg
futrować - karmić

G

gatert - mięsna galareta
gerować - fermentować
gnot - kość
godny – głodny
gorczek - garnuszek
gorzoła - wódka
gorki - gorący
gościna - biesiada
grincojg – włoszczyzna

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy