Przedstawiamy Państwu zestaw przeróżnych kuchennych - i nie tylko kuchennych - porad z epoki naszych prababek prosząc jednocześnie o zachowanie dystansu do tych porad. Nasi przodkowie dysponowali znacznie mniejszymi możliwościami technologicznymi, w związku z tym część poradnika może wprowadzić w błąd; teksty zamieszczamy jedynie jako źródło historyczne.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy