kuchnia śląska

Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - RADY PRABABCI

Przedstawiamy Państwu zestaw przeróżnych kuchennych - i nie tylko kuchennych - porad z epoki naszych prababek prosząc jednocześnie o zachowanie dystansu do tych porad. Nasi przodkowie dysponowali znacznie mniejszymi możliwościami technologicznymi, w związku z tym część poradnika może wprowadzić w błąd; teksty zamieszczamy jedynie jako źródło historyczne.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy