ŻUR POSTNY
składniki
- dwie szklanki kwasu na żur
- szklanka wody
- trzy szklanki mleka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
przygotowanie
Wodę zagotować, dodać kwas, doprowadzić całość do wrzenia, dodać stopniowo mleko nie przerywając wrzenia. Doprawić przetartym czosnkiem roztartym z solą i pieprzem do smaku.

tak na marginesie:
Często można spotkać się z poglądem, iż w śląskiej kuchni występowały dwa rodzaje żuru: żeniaty (będący zupą bogatą w przeróżne składniki) i prosty żur postny. Gospodynie przy gotowaniu tej zupy kierowały się jednak bardzo często indywidualnymi upodobaniami domowników korzystając z bogactwa możliwości, jakie dają przeróżne dodatki: grzyby, kiełbasa (także białą), boczek, jajka, ziemniaki, żeberka czy nawet wieprzowe ogony.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy