ŻUR ŻENIATY
składniki:
- 2 szklanki kwasu na żur
- 40 dag boczku lub/i wędzonych żeberek
- 2 małe cebule
- 1 szklanka śmietany lub mleka
- sól
- ząbek czosnku
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
przygotowanie:
Mięso ugotować w 2 l wody, miękkie mięso wyjąć i podzielić na części (mięso z żeberek oddzielić od kości), do wywaru wlać zakwas, doprawić solą roztartą z ząbkiem czosnku i majerankiem.

tak na marginesie:
Żur żeniaty zawsze był niezwykle popularny; zwyczajowo spożywano go w większości domów na sobotni obiad. Przeważnie był serwowany z ziemniakami okraszonymi słoniną, choć podowano go także z flamami. We współczesnej wersji gastronomicznej można go spożywać z jajkiem i kawałkami kiełbasy.
Najczęściej czytane przepisy
ajerkuchy - jabłka smażone w cieście
buchty - kuchnia śląska w parowej akcji
ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami
galert z kury - tymbaliki drobiowe
karminadle - kotlety mielone po śląsku
kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci
krupnioki - kaszanka po śląsku
białe kluski śląskie - specjał od święta
modro - kapuściany specjał regionalny
szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję
wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup
żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy