kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - placki ziemniaczane na blasze

PLACKI ZIEMNIACZANE NA BLASZE

składniki:

- 1 kilogram ziemniaków
- 3 jajka
- 50 dag mąki
- 250 ml oleju
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie:

Ziemniaki utrzeć na tarce lub w urządzeniu mechanicznym i odlać z nich sok, dodać jaja, sól i pieprz, wymieszać. Smażyć na kuchennym piecu węglowym lub przygotowanej blasze bez tłuszczu do uzyskania ciemnego koloru.

tak na marginesie:

W odróżnieniu od placków smażonych na oleju, placki na blasze nie nadają się do spożywania na zimno. Dawne gospodynie podczas przygotowywania tej potrawy układały placki kolejno jeden na drugim (w miarę smażenia) przekładając je albo masłem (zwyczaj ten pochodzi z Beskidów), albo - typowo po śląsku - smalcem lub wytopioną słoniną. Dzisiejszy prawdziwy miłośnik placków powinien - w dobie wszechobecnych kuchni gazowych i elektrycznych - poświęcić jedną patelnię tylko na beztłuszczowe, tradycyjne placki na blasze.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy