kuchnia śląska


Kuchnia Śląska: przepisy - wodzionka, ciapkapusta, szałot i nie tylko - R-Ż

R

rabarber – rabarbar
radiska - rzodkiewka
ratka - racica

S

serwet - obrus
siekane - mięso mielone
smażonka - jajecznica
swaczyna - podwieczorek
szaflik - naczynie
szałot - sałatka warzywna
szkloki – landrynki
szmyrkejza - ser do smarowania
szczewa – jelita
sznita - kromka chleba
sznitlok - szczypiorek
szolka - szklanka
szpajza – tradycyjny deser
szpyrka - słonina

Ś

śniodać - jeść śniadanie

T

tablet - taca
tolyrz - talerz
tomata - pomidor
torta - tort
tuste - smalec
tyj - herbata
tytka – papierowa torebka

U

ufynbanka - szafka kuchenna
ukroć - ukroić
uwarzić - ugotować

W

warzyć - gotować
weka - bułka francuska
widołka - widelec
wieczerza - kolacja
wieprzki - agrest
wodzionka - zupa na chlebie
woga - waga
wuszt - kiełbasa
wyndzok - wędzarnia

Z

zbonek - dzbanek
zelter - woda sodowa
zemlyć - zmielić
zista – babka piaskowa
zołza - sos
zopaska - fartuch
zymfciok - szklanka
zynft - musztarda

Ż

żymła - bułka
żymlok - bułczanka

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy