Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - zupa zielono

ZUPA ZIELONO

składniki

- 15 dag liści szczawiu
- 5 dag liści świeżej pokrzywy
- kilkanaście liści lebiody
- łyżka stołowa pszennej mąki
- łyżka masła
- 100 ml śmietany
- dwa jajka
- wywar rosołowy
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Szczaw, pokrzywę i lebiodę sparzyć wrzątkiem, zagotować na kilka minut po czym bardzo drobno posiekać. Do rosołowego wywaru dolać wywar z roślin, całość zagotować. Przygotować zasmażkę z mąki i masła, zagęścić nią wywar i znów zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić. Ugotować jajka na twardo, przekroić je i podać razem z zupą.

tak na marginesie

Zielono zupa to przykład prawdziwej archeologii kuchennej: warto przygotować ją, by wiedzieć, co jedli nasi przodkowie i jak radzili sobie z niedoborem drogich składników. Dziś pokrzywa i lebioda nie stanowią fundamentu kuchni - trzeba je zebrać i przygotować samodzielnie, co czasem nastręczyć może i pewnego kłopotu, i dużej dawki dobrej zabawy.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików