kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - żur postny

ŻUR POSTNY

składniki

- dwie szklanki kwasu na żur
- szklanka wody
- trzy szklanki mleka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz

przygotowanie

Wodę zagotować, dodać kwas, doprowadzić całość do wrzenia, dodać stopniowo mleko nie przerywając wrzenia. Doprawić przetartym czosnkiem roztartym z solą i pieprzem do smaku.

tak na marginesie:

Często można spotkać się z poglądem, iż w śląskiej kuchni występowały dwa rodzaje żuru: żeniaty (będący zupą bogatą w przeróżne składniki) i prosty żur postny. Gospodynie przy gotowaniu tej zupy kierowały się jednak bardzo często indywidualnymi upodobaniami domowników korzystając z bogactwa możliwości, jakie dają przeróżne dodatki: grzyby, kiełbasa (także białą), boczek, jajka, ziemniaki, żeberka czy nawet wieprzowe ogony.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy