Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - żur postny

ŻUR POSTNY

składniki

- dwie szklanki kwasu na żur
- szklanka wody
- trzy szklanki mleka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz

przygotowanie

Wodę zagotować, dodać kwas, doprowadzić całość do wrzenia, dodać stopniowo mleko nie przerywając wrzenia. Doprawić przetartym czosnkiem roztartym z solą i pieprzem do smaku.

tak na marginesie:

Często można spotkać się z poglądem, iż w śląskiej kuchni występowały dwa rodzaje żuru: żeniaty (będący zupą bogatą w przeróżne składniki) i prosty żur postny. Gospodynie przy gotowaniu tej zupy kierowały się jednak bardzo często indywidualnymi upodobaniami domowników korzystając z bogactwa możliwości, jakie dają przeróżne dodatki: grzyby, kiełbasa (także białą), boczek, jajka, ziemniaki, żeberka czy nawet wieprzowe ogony.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików