przygotowanie:

mięso ugotować w 2 l wody, miękkie mięso wyjąć i podzielić na części (mięso z żeberek oddzielić od kości), do wywaru wlać zakwas, doprawić solą roztartą z ząbkiem czosnku i majerankiem

tak na marginesie:

Żur żeniaty zawsze był niezwykle popularny; zwyczajowo spożywano go w większości domów na sobotni obiad. Przeważnie był serwowany z ziemniakami okraszonymi słoniną, choć podowano go także z flamami. We współczesnej wersji gastronomicznej można go spożywać z jajkiem i kawałkami kiełbasy.



składniki:

- 2 szklanki kwasu na żur
- 40 dag boczku lub/i wędzonych żeberek
- 2 małe cebule
- 1 szklanka śmietany lub mleka
- sól
- ząbek czosnku
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie


Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików