Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - szynka gotowana na parze

SZYNKA GOTOWANA NA PARZE

składniki:

- duża wędzona szynka

przygotowanie:

Duży garnek napełnić w połowie wodą, przykryć kawałkiem płótna obwiązując krawędź mocnym sznurkiem tak, by do środka zmieściła się szynka. Gotować pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu. Można przyjąć, że na każdy kilogram szynki wypada jedna godzina gotowania.

tak na marginesie:

Gotowana na parze szynka była ozdobą wielkanocnego wieńca przygotowywanego obowiązkowo na święta. Już sama czynność gotowania była świętem samym w sobie, zaś zapach mięsa rozchodził się po całym domostwie. Parzone mięso często przykrywano miską; dziś zadanie to idealnie wykona naczynie do gotowania na parze - unikniemy w ten sposób kłopotliwego wiązania płótna na krawędzi garnka.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików