kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - szynka gotowana na parze

SZYNKA GOTOWANA NA PARZE

składniki:

- duża wędzona szynka

przygotowanie:

Duży garnek napełnić w połowie wodą, przykryć kawałkiem płótna obwiązując krawędź mocnym sznurkiem tak, by do środka zmieściła się szynka. Gotować pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu. Można przyjąć, że na każdy kilogram szynki wypada jedna godzina gotowania.

tak na marginesie:

Gotowana na parze szynka była ozdobą wielkanocnego wieńca przygotowywanego obowiązkowo na święta. Już sama czynność gotowania była świętem samym w sobie, zaś zapach mięsa rozchodził się po całym domostwie. Parzone mięso często przykrywano miską; dziś zadanie to idealnie wykona naczynie do gotowania na parze - unikniemy w ten sposób kłopotliwego wiązania płótna na krawędzi garnka.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy