Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - szałot jarzynowy z jajkiem

SZAŁOT JARZYNOWY Z JAJKIEM

składniki

- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- warzywa (po jednej sztuce): seler, marchew, pietruszka, ogórek kiszony
- 15 dag szynki lub kiełbasy
- 100 ml majonezu
- jedna duża cebula
- zielony (lub konserwowy) groszek lub/i kukurydza konserwowa
- sól, pieprz, papryka do smaku

przygotowanie

Ugotować do miękkości warzywa i ziemniaki, wystudzić, pokroić w drobną kostkę. Szynkę lub kiełbasę, surową cebulę także pokroić w kostkę, całość wymieszać, przyprawić do smaku. Dodać groszek, w bardziej współczesnej wersji - kukurydzę konserwową. Odstawić w zimne miejsce na godzinę.

tak na marginesie

Opisywana potrawa była typowym daniem podawanym z okazji urodzin czy spotkań towarzyskich; stanowiła często przedmiot szczególnej rywalizacji gospodyń - szałot był tym lepszy, im drobniej pokrojono składniki. Szałot jarzynowy z jajkiem podawano razem z pieczywem, choć można go oczywiście jeść jako samodzielne danie.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików