Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - sos niemiecki

SOS NIEMIECKI

składniki

- 1 łyżka stołowa masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- 1 łyżka stołowa śmietany
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- pół cytryny
- kostka rosołowa
- sól, pieprz, cukier do smaku

przygotowanie

Zagotować mięsny wywar, dodać zasmażkę przygotowaną z masła i mąki (powinna mieć żółty kolor - tak zwana zasmażka drugiego stopnia). Całość zagotować. W większym naczyniu roztrzepać żółtka, dodać śmietanę i (nie przerywając mieszania) wlać delikatnie niewielką ilość przegotowanego wywaru z zasmażką - czynność ta ma na celu podniesienie temperatury żółtek. Ogrzane żółtka wlać powoli do gorącego wywaru. Ciągle mieszając podgrzewać, ale nie doprowadzać do gotowania. Odstawić na kilkanaście minut, dodać sok z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

tak na marginesie

Francuzi nazywają ten sos paryskim, wiadomo że obecny był w europejskiej kuchni w XIX wieku. Na Górnym Śląsku najczęściej podawano go do klopsów, ryb oraz rolad.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików