kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - sos niemiecki

SOS NIEMIECKI

składniki

- 1 łyżka stołowa masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- 1 łyżka stołowa śmietany
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- pół cytryny
- kostka rosołowa
- sól, pieprz, cukier do smaku

przygotowanie

Zagotować mięsny wywar, dodać zasmażkę przygotowaną z masła i mąki (powinna mieć żółty kolor - tak zwana zasmażka drugiego stopnia). Całość zagotować. W większym naczyniu roztrzepać żółtka, dodać śmietanę i (nie przerywając mieszania) wlać delikatnie niewielką ilość przegotowanego wywaru z zasmażką - czynność ta ma na celu podniesienie temperatury żółtek. Ogrzane żółtka wlać powoli do gorącego wywaru. Ciągle mieszając podgrzewać, ale nie doprowadzać do gotowania. Odstawić na kilkanaście minut, dodać sok z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

tak na marginesie

Francuzi nazywają ten sos paryskim, wiadomo że obecny był w europejskiej kuchni w XIX wieku. Na Górnym Śląsku najczęściej podawano go do klopsów, ryb oraz rolad.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy