kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - rosół z ziemniakami

ROSÓŁ Z ZIEMNIAKAMI

składniki

- półtora litra rosołu wołowego
- 30 dag ziemniaków
- koper zielony
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie

przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, ugotować je w osolonej wodzie. Można również ugotować kartofle w całości po czym podzielić je łyżką na mniejsze kawałki. Odcedzić, ułożyć na talerzach i zalać gorącym rosołem. Dodać posiekany drobno koperek, przyprawić do smaku.

tak na marginesie

Uważa się, że rosół z ziemniakami to zupa typowa dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego. Można spotkać przepisy, w których bazę stanowi rosół drobiowy lub drobiowo - wołowy. Należy zwrócić uwagę na ostre przyprawy - ziele angielskie oraz pieprz - to niezbędne elementy nadające potrawie odrobinę pikantności.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy