Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - rolmopsy

ROLMOPSY

składniki

- 3 średnie śledzie solone
- 1 ogórek kiszony
- 1 średnia cebula
- 10 dag marchwi
- odrobina musztardy
- ocet do smaku
- przyprawy: pieprz mielony, ziele angielskie, cukier, papryka, gorczyca

przygotowanie

Pokroić w plastry ugotowaną marchew, cebulę oraz ogórka. Moczone przez kilka godzin śledzie wyfiletować i podzielić na połówki, posmarować musztardą. Pośrodku śledzia ułożyć pokrojoną marchew, cebulę i ogórek, zawinąć i spiąć wykałaczką. Przygotować zalewę: do pół litra wody dodać przyprawy, zagotować, dodać ocet i wystudzić. Zalać zalewą rolmopsy i odstawić na całą noc.

tak na marginesie

Gdy śląska gospodyni przygotowywała rolmopsy, było ich na tyle dużo, że opłacało się użyć dużych słojów. Przechowywane w zimnym miejscu słoje z rolmopsami zakrywano pergaminem i ściągano gumkami. Rolmopsy jedzono więc dłużej - były ulubioną potrawą przekąskową na górnośląskich urodzinach.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików