Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - pieczone gęsie udka

PIECZONE GĘSIE UDKA

składniki

- 6 sztuk gęsich udek
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- szczypta mielonej papryki słodkiej
- 5 dag smalcu gęsiego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli

przygotowanie

Udka wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową; wstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. Obsmażyć na oleju po obu stronach, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać gęsi smalec i liście laurowe; dusić bez przykrycia 3 godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem co około 20 minut. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kopytkami oraz pieczonym jabłkiem.

tak na marginesie

Stare przysłowie mówiło, iż na świętego Marcina najlepsza gęsina, jednak wytłumaczenie zwyczaju spożywania mięsa tego ptaka na początku listopada jest bardzo prozaiczne. Występujący w nadmiarze drób domowy, który nie miał szans na przetrwanie zimy musiał po prostu zostać zjedzony. Stąd tradycyjna rzeź gęsi i obyczaj do dziś kultywowany już nie tyle w domowych gospodarstwach, co w wykwintnych restauracjach i na specjalnych przyjęciach.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików