kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - mortadela smażona

MORTADELA SMAŻONA

składniki

- pół kilograma dobrej mortadeli
- pół średniej cebuli
- olej do smażenia
- łyżeczka masła

przygotowanie

Przesmażyć do miękkości drobno skrojoną cebulę na oleju z dodatkiem masła; mortadelę pokroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra. Smażyć do uzyskania rumianego koloru. Podawać z ciapkapustą lub ziemniakami, dobry dodatek do potrawy stanowią również sosy. Mortadelę można także smażyć w panierce z rozbełtanego jajka i tartej bułki - dokładnie tak, jak kotlety schabowe.

tak na marginesie

Na górnośląskich stołach pochodząca z Włoch mortadela rozgościła się na dobre dopiero w epoce realnego socjalizmu. Nazwano ją szynką ubogich i często - chociażby w sałatkach -  prawdziwą szynkę umiała godnie zastąpić. Fani mortadeli potrafią zrobić z niej prawdziwe cuda: jeśli jedną stronę plastra smaży się pod przykrywką powstaje efektowna wklęsłość - grzybek wypełniany później serem i pomidorami. Rodzic będący fanem tego rodzaju kiełbasy chciał onegdaj nadać swojej córce imię Mortadela. Dziecko uratowała interwencja katowickich urzędników.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy