Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - śledź w oleju

ŚLEDŹ W OLEJU

składniki

- 3 średnie śledzie solone
- średnia cebula
- 150 ml oliwy
- ocet, pieprz, papryka

przygotowanie

Namoczyć śledzie na całą noc; wyfiletować i obrać ryby, skropić octem. Pokroić cebulę w drobną kostkę, połączyć z płatami śledziowymi oraz oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i papryką. Pozostawić na kilka godzin.

tak na marginesie

Śledzie były w dawnej śląskiej kuchni obecne na każdym kroku: bardziej zamożni gospodarze kupowali co jakiś czas całą beczkę solonych śledzi i przechowywali je sięgając do spiżarni w razie potrzeby. Najbardziej ceniony był matias (od holenderskiego śledzia dziewiczego - maagenharing - łowionego od połowy kwietnia do połowy czerwca). Ryba ta obecna była także w obyczajowości, bo bezpośrednio przed świętem Wielkiej Nocy w niektórych okolicach celebrowano "pogrzeb śledzia" - swoiste pożegnanie z daniami postnymi.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików