kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - śledź w oleju

ŚLEDŹ W OLEJU

składniki

- 3 średnie śledzie solone
- średnia cebula
- 150 ml oliwy
- ocet, pieprz, papryka

przygotowanie

Namoczyć śledzie na całą noc; wyfiletować i obrać ryby, skropić octem. Pokroić cebulę w drobną kostkę, połączyć z płatami śledziowymi oraz oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i papryką. Pozostawić na kilka godzin.

tak na marginesie

Śledzie były w dawnej śląskiej kuchni obecne na każdym kroku: bardziej zamożni gospodarze kupowali co jakiś czas całą beczkę solonych śledzi i przechowywali je sięgając do spiżarni w razie potrzeby. Najbardziej ceniony był matias (od holenderskiego śledzia dziewiczego - maagenharing - łowionego od połowy kwietnia do połowy czerwca). Ryba ta obecna była także w obyczajowości, bo bezpośrednio przed świętem Wielkiej Nocy w niektórych okolicach celebrowano "pogrzeb śledzia" - swoiste pożegnanie z daniami postnymi.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy