Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kulki z hawerfloków

KULKI (BOMBY) Z HAWERFLOKÓW

składniki:

- 1 kostka masła
- 4 łyżki kakao
- 16 łyżek mleka
- 2 szklanki cukru
- aromat arakowy lub rumowy
- hawerfloki (płatki owsiane)

przygotowanie:

Masło, mleko, cukier, kakao gotować na wolnym ogniu do roztopienia, odstawić, dodać aromat i tyle płatków owsianych, aby powstała gęsta masa, przestudzić,  formować małe kulki o wielkości polówki orzecha włoskiego, układać na lekko natłuszczonym papierze, zostawić do zastygnięcia.

tak na marginesie:

Prawie każde śląskie dziecko pamięta z dzieciństwa bomony z hawerfloków, również dorośli zjadali je ze smakiem. Do bomb dla dorosłych niekiedy zamiast aromatu dodawano alkohol. W mniej zasobnych domach przygotowywano bomby bez dodatku kakao. Często bomby  zwane były tylko „hawerflokami” od przejętej z języka niemieckiego nazwy płatków owsianych. Niektóre gospodynie przed dodaniem płatków do masy mieliły je w maszynce do mielenie mięsa lub siekały nożem (dziś można użyć płatków błyskawicznych). Hawerfloki przyrządzano w okresie późno jesiennym i zimowym – masa musiała stężeć (dziś można wsadzić je po zrobieniu na 2 – 3 godziny do lodówki). Zwyczajowo przygotowywano je na święta Bożego Narodzenia. Niektóre gospodynie po uformowaniu kulek obtaczały je w grubym cukrze. Dziś zamiast natłuszczonego papieru można użyć papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Ponieważ ciepła masa dość trudno się lepi można wylać masę na folię aluminiową (na grubość około 2 cm), jak masa dobrze stężeje pociąć ją nożem na małe kwadraty i zrobić z nich kulki. Typowe śląskie hawerfloki są soute lub obtaczane w cukrze. Jeśli ktoś chce może obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub posiekanych drobno płatkach migdałowych.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików