kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kugel

KUGEL

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- jedna duża cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- jajko
- 20 dag wędzonego boczku
- łyżka smalcu
- łyżka masła
- kwaśna śmietana do przyprawienia: około 400 ml
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki utrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić i przyrumienić do złotego koloru na smalcu; po wystudzeniu dodać do masy ziemniaczanej, całość przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko. Na patelni przesmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do rondla lub naczynia żaroodpornego. Całość przykryć masą ziemniaczaną. Zapiekać w piekarniku przy temperaturze około 200 stopni przez 40 - 50 minut aż do uzyskania zarumienionej powierzchni. Podawać ze śmietaną.

 

Tak na marginesie:

Kugel to tylko jedna z całego przeogromnego katalogu górnośląskich potraw z ziemniaka: potrawę tę spożywano od jesiennych wykopków aż do następnego lata. Podobnie jak innym ziemniaczanym potrawom, także tej często towarzyszyły przetwory mleczne - o ile jednak bratkartofle spożywano z maślanką, kugel podawano raczej ze śmietaną często dodając do niego także kompot z czarnych, zebranych w lesie jagód.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy