Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kotlety schabowe śląskie

KOTLETY SCHABOWE ŚLĄSKIE

składniki

- pół kilograma schabu
- 2 jajka
- bułka tarta
- 15 dag smalcu
- 10 dag margaryny
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Pokroić schab na dość grube plastry (około 1,5 - 2 cm), lekko rozbić, wetrzeć w mięso odrobinę soli. Rozbełtać jajka widelcem w głębokim talerzu wraz z odrobiną pieprzu i soli, opanierować kotlety w jajku oraz tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (smalcu z margaryną) przez kilka minut, podlać wodą i dodusić pod przykrywką.

tak na marginesie

Choć ten rodzaj kotleta nazywany jest śląskim, w żadnym razie nie wyczerpuje twórczej inwencji gospodyń tego regionu. Wręcz odwrotnie, jest daniem prostym, szybkim - w odróżnieniu od prawdziwych symfonii kulinarnych ze schabem w roli głównej: schabem po sztygarsku czy jaskółczymi gniazdami.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików