Kopytka

Kopytka

SKŁADNIKI

– 1 kg ziemniaków
– 20 dag mąki pszennej
– 1 jajko
– kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
– sól do smaku i posolenia wody



PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać, ugotować, po wystudzeniu przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajko, posolić, dokładnie wyrobić. Z tak uzyskanego ciasta formować na mącznej podsypce wałki o średnicy około 2.5 centymetra. Wałki pociąć pod kątem na niewielkie kluseczki. Gotować kopytka w osolonej wodzie pięć minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.



TAK NA MARGINESIE

Kuchnia śląska obfitująca w całe bogactwo różnych odmian klusek ma także swój szeroki wachlarz kopytek: przygotowywano je często z serem jako słodką potrawę ulubioną przez dzieci. Na obszarze Księstwa Pszczyńskiego kojarzyły się z dziczyzną serwowaną z kopytkami polanymi odpowiednim sosem.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur