Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kopytka

KOPYTKA

składniki

- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku i posolenia wody

przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować, po wystudzeniu przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajko, posolić, dokładnie wyrobić. Z tak uzyskanego ciasta formować na mącznej podsypce wałki o średnicy około 2.5 centymetra. Wałki pociąć pod kątem na niewielkie kluseczki. Gotować kopytka w osolonej wodzie pięć minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

tak na marginesie

Kuchnia śląska obfitująca w całe bogactwo różnych odmian klusek ma także swój szeroki wachlarz kopytek: przygotowywano je często z serem jako słodką potrawę ulubioną przez dzieci. Na obszarze Księstwa Pszczyńskiego kojarzyły się z dziczyzną serwowaną z kopytkami polanymi odpowiednim sosem.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików