Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kogel - mogiel

KOGEL - MOGIEL

składniki

- żółtka jaj kurzych
- cukier (dwie łyżeczki na każde żółtko)

przygotowanie

Żółtka utrzeć energicznie z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy bez kryształków cukru.

tak na marginesie

Kogiel - mogiel robiono też w wersji: kakaowej - dodając do niego pod koniec ucierania 1 łyżeczkę naturalnego kakao; owocowej - dodając pod koniec ucierania łyżkę zgniecionych świeżych aromatycznych owoców (np. malin, truskawek, poziomek, jagód, jeżyn) lub kliszek syropu owocowego; kawowej - dodając pod koniec ucierania łyżkę drobno zmielonej kawy; cytrynowej - dodając pod koniec ucierania pół kieliszka soku z cytryny i odrobinę drobno startej skórki cytrynowej; waniliowej - dodając pod koniec ucierania pół łyżeczki cukru waniliowego; a także w wersji dla do dorosłych z winem - dodając pod koniec ucierania mały kieliszek słodkiego wina czerwonego. Kogiel - mogiel sporządzano zwłaszcza porą zimową a zwyczajowo podawano go w dniu Świętego Mikołaja.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików