Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - knedle z bułki

KNEDLE Z BUŁKI

składniki

- 4 czerstwe bułki
- pół litra mleka
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- odrobina tartej bułki w razie potrzeby
- smalec lub margaryna do smażenia cebuli
- sól, pieprz, sproszkowany majeranek do smaku

przygotowanie

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do miękkości. Bułki pokroić na małe kawałki, umieścić w naczyniu i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Zaczekać aż bułka wchłonie mleko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka. Bardzo dokładnie wymieszać - w razie potrzeby (zbyt rzadkiej konsystencji) dodać tartą bułkę. Utoczyć niewielkie knedle, gotować we wrzącej, posolonej wodzie przez około 20 minut. Podawać z sosem, do mięs duszonych lub rolad.

tak na marginesie

Im bułka bardziej czerstwa, tym knedle będą delikatniejsze, bo mleko zastąpi w większym stopniu zawartą w pieczywie wodę. W smaku bułczane knedle podobne są do tego, co oferują Czesi jako knedliki w swoich regionalnych restauracjach.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików