Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kluski łyżką kładzione

KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

składniki:

- 40 dag mąki pszennej
- dwa jajka
- jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- trzy czwarte szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku

przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przy pomocy gorącej, zanurzonej uprzednio we wrzątku łyżki nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać do wody poruszając szybko łyżką, by ciasto odpadło. Gotować około 9 - 12 minut: w zależności od wielkości klusek. Okrasić roztopionym smalcem lub masłem.

tak na marginesie:

Światowa kuchnia zna potrawę tę pod nazwą klusek francuskich, jednak w większości przypadków z wykwintną kuchnią górnośląską niewiele miało ono wspólnego. Kluski łyżką kładzione przytotowywano raczej jako danie szybkie, robione w pośpiechu; często podawano je z jajecznicą ułożoną na wierzchu.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików