kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kluseczki - gałuszki

KLUSECZKI - GAŁUSZKI

składniki

- 35 dag mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- sól do smaku

przygotowanie

Połączyć mąkę z mlekiem, wbić jajko, dosolić, całość bardzo dokładnie wymieszać - do uzyskania dość gęstego ciasta. Formować niewielkie kluseczki, wrzucać je do osolonej wody, gotować około 7 - 8 minut. Podawać do duszonego mięsa lub rolad.

tak na marginesie

Gałuszki dzieliły się onegdaj na kulane (uzyskiwane przez formowanie dłonią) oraz strzapate (wrzucane do wrzątku łyżką bez oddzielnego formowania); na Śląsku Cieszyńskim gałuszki robione są z dodatkiem potartych, surowych ziemniaków - pod taką recepturą zarejestrowano je na liście potraw regionalnych, jako "gałuszki - kluski po cieszyńsku".

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy