kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kluseczki - gałuszki

KLUSECZKI - GAŁUSZKI

składniki

- 35 dag mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- sól do smaku

przygotowanie

Połączyć mąkę z mlekiem, wbić jajko, dosolić, całość bardzo dokładnie wymieszać - do uzyskania dość gęstego ciasta. Formować niewielkie kluseczki, wrzucać je do osolonej wody, gotować około 7 - 8 minut. Podawać do duszonego mięsa lub rolad.

kuchnia śląska
kuchnia śląska

tak na marginesie

Gałuszki dzieliły się onegdaj na kulane (uzyskiwane przez formowanie dłonią) oraz strzapate (wrzucane do wrzątku łyżką bez oddzielnego formowania); na Śląsku Cieszyńskim gałuszki robione są z dodatkiem potartych, surowych ziemniaków - pod taką recepturą zarejestrowano je na liście potraw regionalnych, jako "gałuszki - kluski po cieszyńsku".

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy