Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kluseczki - gałuszki

KLUSECZKI - GAŁUSZKI

składniki

- 35 dag mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- sól do smaku

przygotowanie

Połączyć mąkę z mlekiem, wbić jajko, dosolić, całość bardzo dokładnie wymieszać - do uzyskania dość gęstego ciasta. Formować niewielkie kluseczki, wrzucać je do osolonej wody, gotować około 7 - 8 minut. Podawać do duszonego mięsa lub rolad.

tak na marginesie

Gałuszki dzieliły się onegdaj na kulane (uzyskiwane przez formowanie dłonią) oraz strzapate (wrzucane do wrzątku łyżką bez oddzielnego formowania); na Śląsku Cieszyńskim gałuszki robione są z dodatkiem potartych, surowych ziemniaków - pod taką recepturą zarejestrowano je na liście potraw regionalnych, jako "gałuszki - kluski po cieszyńsku".

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików