kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - klopsy

KLOPSY

składniki

- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- jedna bułka
- średnia cebula
- jajko
- łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- łyżka masła do przesmażenia cebuli
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Dokładnie wymieszać mięso z jajkiem, wcześniej namoczoną bułką, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Dodać zarumienioną na maśle drobno pokrojoną cebulę, całość raz jeszcze wymieszać. Formować kuliste klopsy - podane składniki wystarczają na pięć dużych sztuk. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować około 20 minut.

tak na marginesie

W wersji bogatszej klopsy gotowano na wywarze rosołowym, dodawano sos kaparowy lub śmietanowy, serwowano je z ciapkapustą lub ziemniakami tłuczonymi.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy