kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - klopsiki smażone

KLOPSIKI SMAŻONE

przygotowanie

- pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- jajko
- mała bułka
- średnia cebula
- pieprz i sól
- olej do smażenia

przygotowanie

Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem; wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować okrągłe klopsiki o średnicy około 4,5 cm, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, podawać z tłuczonymi ziemniakami.

tak na marginesie

Wśród mielonych, smażonych mięs na górnośląskim stole królowały karminadle. Klopsiki smażono znacznie rzadziej - w niektórych częściach Śląska gotowano je raczej przygotowując w nieco odmienny sposób.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy