Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kawa z czekoladą

KAWA Z CZEKOLADĄ

składniki

- dwie kopiaste łyżeczki kawy na porcję
- cztery średnie kostki dobrej czekolady na porcję
- wrzątek

przygotowanie

Kawę zaparzyć po turecku (zalać zmieloną) w garnuszku i odstawić na chwilę; dodać czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać do filiżanek i podawać ze słodkimi wypiekami.

tak na marginesie

Kawa z czekoladą nie była przysmakiem na co dzień: to typowy "maszkiet" czyli smakołyk podawany od święta - na przykład w niedzielne popołudnie. Ważne, by czekolada użyta do przygotowania napoju była odpowiedniej jakości i zawierała co najmniej 70% masy kakaowej, świetnie sprawdza się ta o smaku gorzkim.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików