Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - kartofle z białym serem

KARTOFLE Z BIAŁYM SEREM

składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg białego sera
- szklanka śmietany/maślanki
- średnia cebula
- sól, pieprz mielony

przygotowanie:

Ziemianki wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodzie; w czasie, gdy ziemniaki się gotują, pokroić drobno cebulę, zmieszać ser z cebulą, śmietaną lub maślanką, doprawić solą i pieprzem; gorące ugotowane ziemniaki przeciąć na pół, nałożyć na połówki masę serową, podawać gorące. Ser można posypać poszatkowaną natką pietruszki, koperkiem czy szczypiorkiem.

tak na marginesie:

Ziemniaki w mundurkach z białym serem dosyć często gościły na śląskich, zwłaszcza wiejskich, stołach. Jadało się je jako danie obiadowe i jako danie kolacyjne. Zwyczajowo danie to, ze względu na szybkie przygotowanie, było spożywane podczas intensywnych prac gospodarskich takich jak sadzenie ziemniaków, żniwa, wykopki. Wieczorem poprzedniego dnia przygotowywano masę serową a w porze obiadowej czy kolacyjnej gotowano tylko ziemniaki. Jeśli przy wykopkach pracowała cała rodzina zdarzało się, że zabierano przygotowaną masę serową na pole, rozpalano ognisko i pieczono wykopane ziemniaki, które potem jedzono z przygotowaną masą. W wielu rodzinach zamiast nakładać ser na ziemniaki, kładziono na środku stołu miskę z masą serową i każdy nabierał sobie ser bezpośrednio ziemniakiem – ziemniaków wtedy nie przekrawano a podawano je w całości. Ponieważ ser biały nie może być długo przechowywany, w czasach gdy nie było lodówek aby przedłużyć jego przydatność do spożycia moczono w solance. Takiego sera nie trzeba było już solić. Często zamiast ze śmietaną, zwłaszcza w mniej zasobnych gospodarstwach domowych, łączono ser z maślanką albo z kwaśnym mlekiem. Niektóre dzieci jadły tak przygotowane ziemniaki posypane cukrem.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików