Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - karbonatki z serem

KARBONATKI Z SEREM

składniki

- 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 15 dag chudego sera białego
- jajko
- tarta bułka
- olej
- sól, pieprz do smaku

przygotowanie

Mięso wymieszać z jajkiem, dodać drobno starty i przesuszony lekko ser, przyprawić do smaku. Formować niewielkie karbonatki o wrzecionowatym kształcie. Otoczyć je w tartej bułce, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

tak na marginesie

Obowiązkowym dodatkiem do karbonatek była w śląskiej kuchni gałka muszkatołowa czyli nasiona muszkatołowca korzennego, stosowanego przed wiekami nie tylko jako przyprawa, lecz także lek (między innymi na wzdęcia). W regionalnej kuchni górnośląskiej gałka muszkatołowa była powszechnie stosowanym dodatkiem do mięs mielonych.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików