przygotowanie:

Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wrzącą wodą z gotowania ziemniaków tak aby kapusta została przykryta, dodać pół łyżeczki soli, ziele angielski, liść laurowy i poszatkowaną jedną cebulę, gotować na małym ogniu do miękkości kapusty; pokroić w kostkę boczek, kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodać poszatkowaną cebulę, smażyć do zarumienienia, dodać dwie łyżki mąki, rozprowadzić, jak mąka się zarumieni dolać pół szklanki wywaru z ugotowanej kapusty lub wody po gotowaniu ziemniaków, dodać miód lub cukier i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, wlać zawartości patelni do garnka z kapustą, zagotować, jeśli to konieczne przyprawić kapustę pieprzem i solą.

tak na marginesie:

Prawie w każdym wiejskim a często i w domowym gospodarstwie robotniczym w piwnicy lub w komórce, stała beczka z kiszoną kapustą. Początkowo kapustę kiszono tylko na własne potrzeby. Z biegiem lat zaczęto ją sprzedawać na targach i w sklepikach. Przed kupieniem kapustę należało obowiązkowo skosztować. Jeszcze dziś wiele śląskich gospodyń kisi kapustę w domu, w dębowej beczce, dużym kamiennym garnku czy chociażby słojach, bo "lepsza swoja kapusta niż cudza gęś tłusta". Kapustę zasmażaną z boczkiem podawano na obiad z utłuczonymi ziemniakami lub jadano z chlebem na kolację (kapustę kładziono na chleb). Dodawano ją także do dań mięsnych, choć częściej do mięs robiono ją bez boczku – zasmażkę robiono na dwóch łyżkach smalcu. Tradycyjnie podawano ją do żeberek i do kotleta schabowego. W starym przepisie uwagę zwraca zalewanie kapusty wodą po gotowaniu ziemniaków. Nie chodzi tylko o smak potrawy. Śląskie gospodynie były oszczędne. W kuchni nic nie mogło się zmarnować. Oszczędzało się także wodę. Wodę po gotowaniu ziemniaków dodano do innych potraw z kapustą także do niektórych zup i sosów.



składniki:

- 1 kg kiszonej kapusty
- woda z gotowania ziemniaków
- łyżka mąki
- 10-20 dag boczku
- 2 średnie cebule
- łyżka miodu lub cukru
- liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól


Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików