przygotowanie:

Kapustę kiszoną rozdrobnić nożem, ugotować w niewielkiej ilości wody (jedynie przykrywającej kapustę)  z masłem oraz cebulą. Gotować do miękkości, wyłożyć na półmisek, doprawić i wymieszać. Podawać jako surówkę.

tak na marginesie:

Porządne śląskie gospodarstwo domowe nie mogło obyć się bez zapasu kiszonej kapusty, którą wpierw przygotowywano razem z rodziną czy sąsiadami, później zaś - przechowywano w beczce. Panie domu miały własne, autorskie przepisy, do kiszenia dodawano bowiem całą gamę przeróżnych składników: nasiona kminku, nasiona kopru, liście zielonego kopru, małe cebulki, małe kwaśne jabłka, startą marchewkę, marchew w plastrach, starty seler, startą pietruszkę, ząbki czosnku, liście chrzanu, korzeń chrzanu, owce jałowca, ziarna pieprzu, cząber, tymianek, cukier a nawet wino. Dobór składników i ich proporcje stanowiły często tajemnicę gospodyni.



składniki:

- 80 dag kiszonej kapusty
- jedna duża cebula
- dwie łyżeczki masła
- pieprz, sól, cukier do smaku


Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików