Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - jabłka pieczone

JABŁKA PIECZONE

składniki

- 4 duże jabłka (szare lub złote renety)
- 10 dag masła, 6 łyżek dowolnego dżemu lub konfitury
- 4 łyżki cukru, 4 łyżeczki cukru waniliowego

przygotowanie

Jabłka umyć, wysuszyć, wydrążyć komory nasienne tak, aby nie przedziurawić jabłek na wylot, w otwory nałożyć konfiturę lub dżem, posypać ją cukrem waniliowym i cukrem kryształem lub cukrem pudrem, roztopić w rondlu masło. Ułożyć owoce w wyłożonej folią aluminiową foremce i włożyć do piekarnika o niezbyt wysokiej temperaturze, piec około 30 minut, podawać na ciepło, podlane uzyskanym w trakcie pieczenia słodkim sosem.

tak na marginesie

Jabłka na ciepło przygotowywano też (zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia) nadziewając je posiekaną skórką pomarańczową smażoną w cukrze. Z jabłek przygotowywano też leguminę: "Cztery jaja, 2 łyżki mąki i 3 szklanki mleka ubija się dobrze, miesza z 2 funtami cienko pokrojonych jabłek, daje do formy wysmarowanej i bułka wysypanej i piecze." Pieczone jabłka świetnie nadają się jako dodatek podawany do drobiu.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików