Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - groch z kapustą

GROCH Z KAPUSTĄ

składniki

- 2 kilogramy kapusty kiszonej
- jedna duża cebula
- 65 dag grochu łuskanego
- 3 łyżki smalcu
- odrobina pieprzu
- łyżeczka kminku
- ziele angielskie
- sól do smaku
- liść laurowy

przygotowanie

Ugotować kapustę do miękkości razem z liściem laurowym i kminkiem, ugotować do miękkości łuskany groch. Drobno pokroić cebulę i przesmażyć do miękkości; dokładnie wymieszać wszystkie składniki razem z przyprawami i przesmażyć na patelni.

tak na marginesie

Groch z kapustą był niegdyś nie tylko tradycyjną potrawą wigilijną obowiązkowo obecną na świątecznym stole; jedzono go również jako sałatkowy dodatek do dań głównych odsmażając wiele razy - potrawa wcale na tym nie traci, wręcz przeciwnie.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików