kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - copa kartoflana

COPA KARTOFLANA

składniki

- 1 kg ziemniaków
- 12 sztuk śliwek węgierek
- masło lub smalec
- 2 łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- cukier do posypania

przygotowanie

Obrane ziemniaki potrzeć na tarce lub przy pomocy urządzenia, dodać mąkę i sól; śliwki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Bardzo dokładnie wysmarować naczynie żaroodporne dość grubą warstwą masła lub smalcu. Umieścić w naczyniu masę ziemniaczaną, na wierzchu ułożyć śliwki przekrojoną częścią do dołu. Zapiekać w piekarniku o temperaturze około 170 - 190 stopni przez około 75 minut. Kroić na podłużne porcje, podawać obficie posypane cukrem.

tak na marginesie

Połączenie zapiekanej masy ziemniaczanej ze śliwkami może wydawać się ryzykowne; dla ludzi, którzy lubią ziemniaki będzie to jednak prawdziwy rarytas przypominający nieco w smaku knedle w cieście z mąki ziemniaczanej. Niegdyś było to typowe danie serwowane rodzinie na jesień, gdy pod dostatkiem było i świeżych kartofli, i zerwanych w sadzie śliwek.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - bez niej kuchnia śląska nie byłaby tym samym, czym jest

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy