Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - chrusty (chrustek)

CHRUSTY (CHRUSTEK)

składniki

- 25 dag mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 litr oleju
- 25 dag smalcu
- starta skórka cytrynowa
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g spirytusu lub wódki
- 1 szklanka cukru pudru

przygotowanie

Sporządzić ciasto z maki, jaj, żółtek, stopionego masła, cukru, proszku do pieczenia, soli, śmietany, skórki cytrynowe i alkoholu - ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron, zagnieść w kule, kulę rozwałkować na cienkie płaty, radełkiem lub nożem wykrawać wąskie prostokąty (około 3 x 9 cm), środek prostokąta naciąć, wąskie brzegi przełożyć do wewnątrz i delikatnie rozciągnąć, rozgrzać smalec połączony z olejem, smażyć z obu stron na złoty kolor, wyłożyć na papier, po odsączeniu posypać cukrem pudrem.

tak na marginesie

Z ciasta na chrust robiono także "zapustne róże": z rozwałkowanego ciasta, wyciąć 3 rodzaje kółek (szklanką, literatką i kieliszkiem), brzegi każdego koła naciąć w kilku miejscach w kierunku środka koła, ale tak żeby go nie przeciąć, na spodzie położyć największe koło, środek posmarować białkiem, nałożyć średnie koło i dokładnie palcem docisnąć środek, posmarować środek białkiem, położyć najmniejsze koło, docisnąć i palcem zrobić w środku małe wgłębienie, po usmażeniu i odsączeniu, posypać cukrem pudrem, na środek każdej "róży" nałożyć trochę czerwonej konfitury, gęstego dżemu lub marmolady. "Róże" można też zrobić z 2 warstw ciasta.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików