kuchnia śląska

Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - brateringi

BRATERINGI

składniki:

- 50 dag filetów z śledzi
- 2 średnie cebule
- 100 ml 10% octu
- 400 ml wody
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 lisie laurowe
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz

przygotowanie:

Śledzie umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, osolić, doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 - 5 min, ostudzić, usmażone filety przełożyć do szklanego naczynia, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

brateringi - kuchnia śląska

tak na marginesie:

Śledź na dawnym Śląsku należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, dlatego też spożywany był w masowej skali. Mimo to brateringi przez długi czas były przyrządzane tylko na wieczerzę wigilijną, dopiero z czasem, stały się daniem powszednim.

SZUKAJ PRZEPISU

Najczęściej czytane przepisy


ajerkuchy - jabłka smażone w cieście

buchty - kuchnia śląska w parowej akcji

ciapkapusta (inaczej panczkraut) - mieszana z ziemniakami

galert z kury - tymbaliki drobiowe

karminadle - kotlety mielone po śląsku

kartofelki marcepanowe - regionalny przysmak nie tylko dla dzieci

krupnioki - kaszanka po śląsku

białe kluski śląskie - specjał od święta

modro - kapuściany specjał regionalny

szałot śląski - sałatka uniwersalna dobra na każdą okazję

wodzionka - wodzionka, wodzionka, wodzionka to najlepsza ze śląskich zup

żur z posztamfowanymi kartoflami - pyszna zupa na boczku - różne przepisy