Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - brateringi

BRATERINGI

składniki:

- 50 dag filetów z śledzi
- 2 średnie cebule
- 100 ml 10% octu
- 400 ml wody
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 lisie laurowe
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz

przygotowanie:

Śledzie umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, osolić, doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 - 5 min, ostudzić, usmażone filety przełożyć do szklanego naczynia, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

tak na marginesie:

Śledź na dawnym Śląsku należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, dlatego też spożywany był w masowej skali. Mimo to bateringi przez długi czas były przyrządzane tylko na wieczerzę wigilijną, dopiero z czasem, stały się daniem powszednim.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Górny Śląsk

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików