Kuchnia śląska: przepisy, kulinarna tradycja - ajerkuchy

AJERKUCHY

składniki

- 4 jabłka średniej wielkości
- dwa jajka
- dwie stołowe łyżki cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- około szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- smalec lub olej do smażenia

przygotowanie

Przygotować ciasto: wymieszać jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem - ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać, wydrążyć przez środek otwór (by usunąć komory nasienne), pokroić w plastry. Otaczać w cieście i piec na smalcu lub oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

tak na marginesie

Prawdziwa śląska gospodyni po usmażeniu ajerkuchów (obowiązkowo na smalcu) układała je na czystym płótnie wchłaniającym nadmiar tłuszczu; w wersji współczesnej zastosować można papierowe ręczniki.

SZUKAJ PRZEPISU

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE PRZEPISY

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie takich plików